Thomas Roos sine tips til vår- og sommerfisket:

EN GOD FLUE MÅ VÆRE SYNLIG FOR BÅDE FISK OG FISKER

Ingen Facebook fisker kan ha unngått å legge merke til Thomas Roos og hans tørrfluer. Med et nyskapende øye og et håndlag i verdensklasse, binder Thomas fluer som får de fleste til å måpe. «En flue er ikke en god om det bare er fisken som ser den. Det er viktig å binde fluer som også fiskeren kan se», sier Thomas.

Selv har jeg ofte vurdert å bare ringe til Thomas å be på mine knær om å få oversendt enkelte av lekkerbiskenene han skaper foran bindestikka.

Å binde gode fiskefluer som samtidig er en fryd for øyet er krevende. God fluebinding krever innsikt i innsektenes liv og anatomi, fiskens anskuelse av småkrypene, en god porsjon kreativitet, kunnskap om materialer, erfaring, og ikke minst mot.

«Den beste inspirasjonen får jeg ikke bak bindestikka men når jeg har på joggesko og er ute og løper. Mange gode ideer har poppet opp i hodet mitt når jeg er ute og løper», smiler Thomas.

Thomas er treindustriarbeider bor sammen med familien i Alfta, en landlig liten by tre timers biltur nord for Stockholm. Midt i Sverige. Et perfekt sted både å bo men også for å finne næring til den altoppslukende hobbyen.

«Når jeg åpner soveromsvinduet, kan jeg høre suset fra elva. Voxna og Ljusna med sine bi-elver er hvor jeg får testet ideene mine», sier Thomas.

Som så mange andre foreldre, går fluefisket i perioder gjennom livet. Tidlig står ektefelle og barn øverst på prioriteringslista. All ledig tid går med til familesamvær, oppdragelse, lekser og kjøring.

«Jeg startet i tenårene med både fluefiske og -binding, men lidenskapen har måttet vike for guttene som nå er 15 og 17 år. De siste tre årene har jeg imidlertid funnet tilbake til denne fantastiske hobbyen. Jeg bruker mye tid på å tenke ut  og teste nye fluemønstre», sier norgesvennen som hver sommer i over 20 år har satt seg på flyet til Finnmark for å fiske.

AVTRYKK OG PRESENTASJON ER AVGJØRENDE

Thomas Roos foran sin bindebenk i Alfta, Sverige (Foto: Privat)

Thomas Roos at the bench

Det finnes ingen riktige svar på hva som gjør en god fiskeflue. Meninger og synspunkter varier og er grunnlag for mang en diskusjon rundt leirbål og på foreningsmøter i den lokale fluefiskeklubben. For Thomas Roos er det viktig at fluen er god, både for fisken men også for fiskeren.

«En god tørrflue må ligge rett på overflaten, eller henge tungt i vannfilmen. Avtrykket nedenifra er minst like viktig som detaljer og profilen til flua. Dersom jeg fisker under en superklekking pleier jeg dessuten å gå opp en størrelse på flua», sier Thomas.

Men en god fiskeflue er også en fiskeflue som hjelper fiskeren å se hele flytet, selv i strie stryk og urolig vann.

«En flue er ikke en god flue om det bare er fisken som ser den. Jeg mener det er viktig å binde fluer som også fiskeren kan se. Fisker du i rolig vann er det enkelt, men i litt hardere vann og på mellom- og langdistanse er det ofte vanskelig å se flua og et lite sippevak om strømmen er stri. Derfor binder jeg fluer som er enkel å se», sier han.

Presentasjon viktigst

Thomas sin filosofi er lett gjenkjennelige i fluene hans. Alle med gode og solide avtrykk som er synlige for fisken, men samtidig finner man ofte små finurlige detaljer som er gode markører som gjør dem enkle å spotte på vannet. Dermed skulle man tro at også Thomas setter sin all sin lit til flua når han fisker.

«Nei, det gjør jeg ikke. Flua er viktig for å fange fisk, men ikke den viktigste triggeren. Jeg mener helt klart at en god presentasjon er viktigere enn en god fiskeflue. Skal jeg vekte egenskapene vil jeg si at 75 prosent avgjøres av presentasjonen, flua i seg selv 15 prosent og din egen tro på flua 10 prosent», sier han.

Dette er egenskaper som er lette å gjenkjenne i Thomas sine fluer. De er alle bundet til perfeksjon, og ofte med tydelige markører på ryggen som gjør det lett å se flua i vannet.

Til Finmark i juli

Thomas har ikke lagt de store planene for sommeren, annet enn den faste turen til Finmark.

«Jeg synes det er fint å ta ting som de kommer. Foreløpig har jeg bare kun booket noen dager i storørretelva Gimån (Jämtland) rundt St. Hans. I juli legger jeg turen til Finnmark og Nord Norge sammen med fiskekompisene mine. Jeg regner med at det blir noen fantastiske dager», avslutter Thomas.

THOMAS ROOS CDC PUPPE

Thomas binder to varianter av flua. En tynn variant som han bruker på døgnflueklekkinger og en litt tykkere sak havner på fortomspissen når vårflueklekkingene har kommet i gang.

«Disse fluene ligger flott på vannet og de viser godt i selv de mest krevende lys- og strømforhold. Jeg binder dem i ulike størrelser og fargevarianter som jeg varierer for å matche det som klekker», sier Thomas som forteller at han kun bruker flytemiddel/fett på ryggen.

Bindebeskrivelse
  • Krok: Vanlig tørrfluekrok
  • Hale: Noen få tråder Antron eller Z-lon
  • Rygg: en eller to lysegrå/dun CdC fjær (avhengig av fjæras tetthet/kvalitet)
  • Kropp: Tvinnet CdC fjær. På små størrelser (18-20) river man bort fjærstrålene på den ene siden av CdC fjæra.
  • Bein: En liten but hjortehår som bindes inn rett from og over krokøyet
  • Thorax: Blanding av ekorn og Antron som spinnes inn i splittet bindetråd

CdC ryggen bindes fast med 4-5 ganske harde turn, og så avsluttes fluen med to turn med bindetråden foran hjortehåret.

THOMAS ROOS GODDARD CADDIS (VARIANT)

Dette er variant av Goddard Caddis som Thomas Roos bruker når vårfluene klekker eller danser på overflaten. Flua ligger lavt og tungt på vannet, men flyter utrolig bra. Flua tåler godt å bli fisket hardt stripende.

Bindebeskrivelse
  • Krok: Vanlig tørrfluekrok
  • Vinge/overkropp: Hjortehår
  • Underkropp: Dubbing av kapok/polyamid og ekorn i splittet bindetråd
  • Thorax/bein: Hjortehår og snowshoe hare i splittet bindetråd

THOMAS ROOS VIDDAPUPPAN

Thomas Roos Viddapuppan

Dette er en flue som er enkel å binde. Den ligger fint og rett i vannskorpa og er lett å se til å være en puppeimitasjon.

«Jeg begynte å fiske med flua for noen år siden som svart billeimitasjon. Etter hvert har den blitt litt mer fargerik og en favoritt når det er dags for å fiske med vårfluepupper utpå sommeren», sier Thomas Roos.

Bindebeskrivelse

  • Krok: Kortskaftet krok
  • Rygg: To millimeter tykk foam, som jeg skjærer i 3 millimeter brede remser. Jeg binder foamen inn på en nål, som jeg dubber med en blanding av Whitlocks SLF dubbing og polyamidmix. Jeg løsner bakkroppen fra nåla med et fast rykk, og binder den inn omtrent ved krokspissen på fluen. Før innbindingen påfører jeg litt lynlim. Kroppen festes med noen faste turn. Jeg bretter så den resterende foamen fremover og binder inn (se bildet)
  • Thorax/ben: Blanding av snowshoe har og hjortehår