SLIK FISKER DU MED DANICA I TRYSILELVA

Ingenting kan måle seg med Danica fisket i Trysilelva. Landets største døgnflue lokker nemlig den største fiske til overflata.

Med noen ganske få hårstrå slår Ephemera Danica den brune Vulgataen i kampen om å være landets største døgnflue. Akkurat i disse dager gjør de proteinrike Danica nymfene seg klare til å klekke. Om en ukes tid, eller så, er det i gang. Det fantastiske fiske med Danica i Trysilelva.

Mange elsker Vulgata. Enda flere gleder seg overstadig til Aurivilli (Aroni) fisket i norske elver. Jeg har allerede gjort meg klar til det jeg mener er det absolutte høydepunktet hver sesong – å fiske etter ørret med store Danica imitasjoner.

Jeg har skrevet mye om Danica i Trysilelva før her på rakkenes.com. Denne gangen har jeg lyst til å dele noen gode tips til deg som har lyst til å prøve når den aller største døgnflua klekker og storørreten finner det for godt å bytte ut våtfôr med tørt.

Nyttige lenker om Danica:
Tre uker med Danicafest

I Trysil starter Danica klekkingen i helt syd i elva rundt St. Hans. Pluss minus et par-tre dager. De første rapportene med Danica observasjoner kommer ofte fra områdene rundt Nybergsund og Gjerfloen. Etter det går det slag i slag for denne vakre døgnflua. Klekkingene beveger seg sakte med sikkert oppover i elva, og ender helt til slutt opp i nord i områdene rundt Sennsjøen. Den nordlige delen av elva har Danicaen om lag to uker etter at de første nyklekkede døgnfluene så dagens lys i Klarälven (det svenske navnet på Trysilelva).

Grovt sett kan man si at Danica festen i Trysil varer en liten måneds tid, om du klokker inn klekkingene når de starter i syd og følger dem nordover. Men rundt midte av juli må du regne med at  festen er over, og at elva tar en liten pause før neste eventyr starter (svømmepupper). Se klekkesyklusen i bildekarusellen nedenfor.

Trysilelva er Norges beste Danicaelv

Jeg har fisket i mange år i Trysil, men systematisk i 15 år tror jeg. Jeg har detaljerte dagboknotater fra klekkingene og fisket i denne mangfoldige elva. Skal man tro nedtegningene mine, og det gjør jeg jo, så har utbredelsen og mengden Danica som klekker økt en god del de siste årene. Danica klekkingene i Trysil kan være voldsomme, og de er ganske så stabile. Jeg skal vel bare bruke to-tre fingre for å regne hvor mange somre de siste årene hvor det har vært lite Danica i Trysilelva.

Jeg skal ikke hevde å sitte på sannheten om Danica i Norge, men jeg vil gjerne se den elva i Norge som matcher klekkingeneav Danica i Trysilelva.

SEKS TIPS TIL DANICA I TRYSILELVA

Midt under en klekking eller et spinnerfall kan gode råd være dyre. Her er seks gode tips til fiske med Danica i Trysilelva eller andre steder.

1: Fisk med klekkemønster den første uka

Den første uka etter at Danicaen har kommet skikkelig i gang skal du fiske med klekkere. Danicaen bruker litt tid på å krype ut av nymfeskallet. Det gjør flua sårbar og selv om det flakser aldri så mange Danica i lufta og står horder av duns på vannet, så velger ørreten stort sett klekkere den første uka. Se videoen over for en god instruksjon til en knall god klekker for stilleflytende partier og kresen fisk.

2: Reduser størrelsen på imitasjonen

Når du fisker med duns, ikke overdriv størrelsen på flua. Mange binder den eksakt på mål, 2,5 centimeter. Jeg binder alle mine Danica ned slik at flua ender opp med å være mellom 2,0 – 2,2 centimeter. Dette fører dessuten til at flua er enklere å fiske med, og ikke propellerer (lager krøll og surr på fortommen).

3: Spinnerfallet er best

Sammen med klekkerfisket, er spinnerfallet det mest interessante å fiske. Det virker ikke som ørreten er spesielt gira på den fullvoksne flua. Men kom tilbake klokka 22:30 en kveld tidlig i juli og fisk spinnerfallet! Da kan du oppleve horder av Danica som teppebomber elven når den legger egg. Alle mine største Danica-fisk har jeg tatt på spinnerfall. Og husk: du trenger ikke en spinner imitasjon for å fiske spinnerfallet. Fisken tar like gjerne en dun!

4: Ørreten går lei Danica

Danica klekkingen kommer ofte samtidig med andre interessante døgnfluer. I Trysil starter ofte mange Heptageniaer (Dalecarlica og Sulphurea) i samme tidsrommet. Aurivillien melder også sin ankomst mens Danicaen er på sitt mest intense. Akkurat i denne situasjonen skal du være på alerten! Da skjer ofte det at fisken ”går lei” den aller største flua, og blir selektiv på en av de andre som klekker.

Dette er et kjent fenomen. Det ble første gang beskrevet av Dough Swisher i boka ”Selective Trout”. Han kalte fenomenet ”Concealed Hatch” som rett og slett er at fisken noen ganger ikke tar det du tror den tar (den største flua), men blir selektiv på en annen av artene som klekker.

5: Danica elsker norsk sommervær!

I motsetning til de fleste andre døgnfluene, så hater Danica regn. Den elsker rett og slett en klar og varm sommerdag. Klekkingene starter ofte rundt klokka 11 på formiddagen, og kan vare fram til klokka 15. Så tar den en pause. Halvannen uke eller så etter at klekkingene startet, så starter de interessante spinnerfallene. I Trysilelva kommer de ofte en gang mellom klokka 22 og 22:30 på en vindstille og varm sommerkveld.

6: Bruk grov fortom!

En som har opplevd et Danica take glømmer det aldri. Ørreten tar voldsomt og aggressivt. Tar du i tillegg høyde for at det er sjølvaste storørreten som er oppe og tar tørt, må du sørge for at fortomspissen tåler påkjenningen av en sulten storørret. Du trenger dessuten en tykkere fortomspiss for å vende om en stor og tung flue.  Mitt stander set-up på Danica fiske er en fortom som ender opp i en 3X, med en 4X spiss.