MENINGEN MED FLUEFISKE

Fluefiske er å lete opp en spesifikk fisk du vil ta og bare ligge å se på den til du blir trygg på hva den spiser, se på naturen rundt deg og bare nyte å være ute.

Jeg var ni år da jeg for første gang begynte å interessere meg for fluefisking. Jeg hadde fiske siden jeg var fem, men fikk raskt interessen for fluefisking.  Jeg fikk opplæring av faren min i kastetekniker og litt om forskjellige innsekter, men jeg lærte også en del ved hjelp av videoer på YouTube, bøker og noen fluefiske filmer. Men det som jeg lærte der var at fluefiske handler om å få stor fisk hele tiden. Får du ikke stor fisk, ja da kan du ikke fluefiske.  Så enkelt var det.

Jeg ble jo selvfølgelig revet med når det gjald stor fisk. Det hadde alltid vært en drøm å få en tre kilos fisk på en firerstang selvfølgelig, men det gikk kanskje litt for mye inn på meg det med å bare få stor fisk. For de første turene jeg hadde med faren min ble jeg fort lei.  Jeg gadd ikke fiske fordi det ikke var stor fisk eller ingen fisk der hvor vi fisket.

Etter hvert som jeg har vært på en del fiske turer (cirka 35-40 turer hvert år) har jeg lært at fluefisking ikke handler om å få stor fisk hele tiden. For meg er fluefisking å finne ut av hva som klekker, om det er nymfer, klekkere eller duns fisken spiser og ikke bare ta den første fisken du ser.

Fluefiske er å lete opp en spesifikk fisk du vil ta og bare ligge å se på den til du blir trygg på hva den spiser, se på naturen rundt deg og bare nyte å være ute.

Når du er ute på fisketur trenger du ikke få de største fiskene hele tiden. Det er selvfølgelig gøy å vise hele verden at du har fått en halvannen kilos fisk på stanga.  Vi som har fluefisket en stund vet at halv kilos fisk ikke er hverdagen. Man må også tørre å vise alle sidene ved fluefiske.

Hvis alle kun legger ut bilder av store fisk, vil de som har lyst til å starte med fluefiske raskt bli skuffet.

Barn som vil starte med fluefiske vil tro at det handler om å få størst fisk hele tiden, men det behøver man ikke. Man behøver ikke få fisk i det hele tatt.

Min aller første fisk på tørrflue var ikke mer enn 90gram. Det var gøy å få sin første fisk på fluestang, men det var samtidig litt kjipt fordi jeg skulle ønske jeg kunne få en av de store fiskene. Akkurat slik som de på filmene hadde fått. Men det gjorde jeg ikke. Akkurat da følte jeg at jeg ikke kom til å bli så god fluefisker som jeg skulle ønske.

Men etter å ha vært ute noen turer begynte jeg å få større fisk. Først 3-400 grammere. Så noen halv kilos. Også noen enda litt større. Det var først da jeg kom til Nøra jeg ble ordentlig hekta.

Jeg og pappa var ute en sen sommerkveld. Vi opplevde et helt fantastisk Danica spinnerfall, og jeg fant jeg en fin ørret på et knapt kilo som jeg tok på en Danica spent spinner (ørreten ble tatt på denne flua). Se videoen under.

Siden den kvelden har det blitt mange fine ørret og harr på oss. Men til tross for mange store fisk har jeg innsett at fluefiske handler om mye mer enn bare å posere foran kameraet med en stor Ørret i hånda. Fluefiske handler i helhet om nature du befinner deg i, hva fisken spiser, om den spiser over eller under vann og om å kose seg med den du er med.

Fluefiske er mye bedre med en kamerat som du kan sitte sammen med ved elvebredden å drikke kaffe og kakao og snakke/skryte om fisken du tok litt lenger opp i dalen mens han andre var litt lenger ned for å lete etter en fisk.

16 replies
 1. Kjell S. Rakkenes
  Kjell S. Rakkenes says:

  Hei Lukas!

  Gratulere med din første bloggpost. Ble en kjempefin sak!! Nå er vi to som kan blogge på denne siden.

  Reply
 2. sabine says:

  Veldig bra skrevet Lukas.
  Tror der er mange som går rundt med samme følelse som deg.
  Gode verdier du får frem her.
  Stolt av deg

  Reply
  • Hilsen fra bestemor og bestefar says:

   Hei Lukas, flott skrevet, håper å få mer fra dine tfisked stanga og fluene. Bestemor og koser oss når vi har fisk som du har fisket. Lykke til, klem

   Reply
 3. Annie says:

  Så fint innlegg Gleder meg til å lese mer Så jeg kan imponere til Marchus når vi skal ut å fiske. Stå på videre

  Reply
 4. Hilsen fra Monica says:

  Så fint skrevet! Skjønner at du er bitt av basillen, for du får så godt frem at gleden ved naturopplevelsene er like viktig som selve fiskingen:) Lykke til videre med bloggingen!

  Reply
 5. Simen Prestaasen says:

  Flott og viktig innlegg, Lukas.

  Vi i Tørt har fanget vår andel av det vi pent må karakterisere som “ikke kjempestore fisk” opp gjennom årene, men det er sjelden at disse havner i filmer eller i bilder på Facebook eller på Instagram. Vi var nok flinkere til dette før, men med tiden har det blitt mer storfiskjag, og det bildet som dannes i de sosiale mediekanalene våre er nok ofte en smule sminket og sjelden helt riktig. For vår del tror vi det er viktig at vi i tiden fremover tar det tilbake til røttene, og at vi viser fisket slik det egentlig er – for det er unektelig slik at 95% av tiden går med til helt andre ting enn å dra storfisk. Men det er jo akkurat det vi liker med det; å være sammen med gode fiskevenner og nyte en kopp kakao, enten det blir storfisk eller ikke. Og du har helt rett i at fluefiske er noe som best deles med andre!

  Takk for at du bidrar til å åpne øynene våre, og lykke til med bloggen. Vi følger med.

  Reply
 6. Bård Hammer says:

  Topp!
  Veldig bra å ha fokus på opplevelsen og ikke bare jage etter stor fisk.
  Dessuten så kan man jo prøve seg på lettere utstyr for å få gleden av de lokale småfikene.
  Og det er sikkert flere med meg som drar hjem fra fisketur uten fangst, men en fisketur rikere…

  _-bård-_

  Reply
 7. Flemming Wilberg says:

  Hei Lukas,
  Flott å lese at du har et så reflektert syn på denne hobbyen vi driver med!
  Man går igjennom mange “faser” som fluefisker, og det å få stor fisk – hver gang – er noe man fort skjønner IKKE stemmer med virkeligheten.
  Synes du tar frem noe av det som er viktigst ved fluefisket, kameratskap, naturen og det å kose seg i det vakreste vi har i Norge; “Elvelandskapet”..
  Mange av mine “beste” fiskedager har vært uten fisk, men med storslåtte naturopplevelser langs elva. Det er minner som det er verdt å ta vare på.
  Lykke til videre med bloggingen!
  🙂 Flemming

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *