Markus Hoffman sine tips til vår- og sommerfisket:

EN BAD ASS FLUEBINDER

Markus Hoffman er et raskt stigende stjerneskudd på fluebindehimmelen. Han viderefører en solid svensk fluebindetradisjon, og fornyer den med sin helt markante og elegante tilnærming. «Jeg var en bad boy, men har blitt en hyfsat snäll gubbe», ler den hyggelige fluebinderen.

Markus Hoffman er en av vår tids aller beste fluebindere i Skandinavia.

De som følger skandinaviske og internasjonale forumer på Facebook, kan ikke ha unngått å ha lagt merke til Markus sine fluer. På få år har han tatt skrittet opp og binder nå i superligaen, sammen med de beste fluebinderne i verden.

Fra sin base i Uppsala i Sverige inspirerer han fluebinderspirer fra en hel verden med teknikker og mønstre kun få er forunt å mestre, enda mindre selv tenke ut. Heldig er den ørreten som går fem på en av Markus sine fluer.

«Det har skjedd mye siden jeg startet med fluefiske for ti år siden. Jeg var en «trouble maker» og en «bad boy» i en lang periode. Jeg har tatt meg selv i nakken og har vel etter hvert blitt en ganske trivelig gubbe», smiler Markus Hoffman lurt.

Og en «hyfsat snäll gubbe» er vel akkurat det han har blitt. Møter du Markus langs elva, er det ikke langt mellom smilene og den gode praten.

Markus Hoffman og sommeren 2018

Fisker du i Renaelva rundt uke 28, er det vanskelig å ikke ha støtt på Markus. Rena, Deset og Rena Fiskecamp er et fast reisemål for Markus Hoffman hvert år.

«Dette blir dessverre siste gangen jeg bor på Rena Fiskecamp og i familien Johansens vertskap siden campen nå er lagt ut for salg. Jeg har lært utrolig mye av Lars B. Johansen (eier av Rena Fiskecamp, red.anm.), ikke minst hvor meningsløst det er å bruke kroker med mothake», sier Hoffman som foruten Rena har planer om en tur til Grimsa, Gravfossen Serbia og Ransarån med omegn (Sverige).

WOODSTORRT PROSJEKTET

Fra WoodsTorrt Catskills (Foto: privat)

Markus Hoffman WoodsTorrt

Markus Hoffmans engasjement i fluefiske strekker seg langt utover egen fluebinding.  To ganger hvert år inviterer Markus Hoffman fluebindere fra hele verden til WoodsTorrt, en fluebinderhelg for fluebindere som ønsker en møteplass for å dele nye teknikker og erfaringer med hverandre.

«Selv om WoodsTorrt i prinsippet er åpen for alle, har det blitt slik at det er de erfarne som kommer. Jeg tror de setter pris på å være sammen en helg for å dele og hygge seg med likesinnede», sier Markus.

God mat og fluefiske er en viktig forutsetning for en god helg med fluebinding.

«Jeg elsker å lage mat, og spesielt husmannskost. Hos meg skal de spise godt av svenske klassikere som Ärtsoppa med Tegnér och son punsj, Kålpudding og helgrillet gris», sier han.

Vil ha det som er vanskelig å få

Som en av de beste bak stikka, er det naturlig å stille Markus spørsmålet: Hvilke fluer har du alltid med i boksen når du fisker etter ørret?

«Først av alt, du kan ikke tvinge meg til å velge mellom ørret, røye og harr. Jeg elsker å fiske i elv med flue. Punktum», ler Markus.

Men som alle fluefiskere har han sterkere preferanser for noen fiskeslag enn andre, og det er ikke ørret som står øverst på lista hans.

«Røya er nok en favorittfisk, om jeg må velge. Røya er en grenseløst vakker fisk som er vanskelig å fange. Slik er det jo ofte i livet. Du vil alltid ha det som er vanskelig å få», smiler han.

Markus Hoffman startet karrieren med å binde superrealistiske fluer. Du kan se noen av dem på nettsiden hans. Men, ettersom årene har gått er det de gode fiskefluene Markus Hoffman bruker tiden på å binde.

«Mine favorittfluer for sommerfisket er uten tvil The Quill Emerger, Dyret og F-fly. Men jeg ser at Jon Strand har trukket fram denne flua tidligere i artikkelserien på rakkenes.com , så da vil jeg heller slå et slag for en ny favoritt som jeg har døpt for PT-emerger», sier Hoffman.

MARKUS HOFFMAN’s QUILL EMERGER

Quill emerger er rett og slett en klekker med en kropp av strippet påfuglherl, og en vinge som likner den danske SMAHEN kom opp med i sin tid.

«Fluen er often broen mellom fiskeløshet og suksess i elva. Flua kan imitere mye forskjellig, men er fremfor alt en klekkende Baetis. Vingen gir flua en fantastisk fin profil og gjør den stabil og bidrar til gode flyt over fisken. Måten flua ligger i filmen gjør den vanvittig effektiv», sier Markus Hoffman og føyer til at den fisker best i stilleflytende elver.

Etter at Quill Emerger så dagens lys for første gang, har mønsteret flyttet seg fra den kurvede TMC 212-kroken og over på en rett tørrfluekrok.

«Rett og slett fordi en klekkende døgnflue ligger rett i vannet når den klekker. Den henger ikke ned i vannet», understreker Markus Hoffman.

MARKUS HOFFMAN OG HANS F-FLY VARIANT

Markus Hoffman F Fly

Slovenske Marjan Fratniks F-fly er trolig ansvarlig for å ha fanget flere fisk enn noe annet fluemønster de siste 100 årene. Fluen, med sitt utrolig enkle design, er rask og binde og et mønster som kan representere mange slags innsekter. F-fly beskrives ofte som en ideell søkeflue i klare elver med sky fisk.

«Det er kanskje ingen sensasjon at jeg har F-fly i mange størrelser og farger i flueboksen min. Men enkelheten i flua og effektiviteten i elva gjør den til fiskeflue det er vanskelig å slå. Jeg bruker flua i mange forskjellige situasjoner, men først og fremst når vårfluene begynner å røre på seg», sier Markus.

Markus binder flua uten å klippe CdC fjærene i bakkant. Han binder også en variant av flua, hvor han binder inn CdC fjærene med en 90 graders knekk ved krokøyet. Dette gjør Markus sin F-fly mer robust enn den originale som raskt kollapser etter første fisk.

MARKUS HOFFMAN’S PT EMERGER (EDSÅN IRRESISTIBLE)

Markus Hoffman PT Emerger

Pheasant Tail Nymph er kanskje det mest klassiske fluemøstret av alle. Den har blitt modifisert mange ganger siden oppsynsmannen for «The Fishing Association» i Wiltshire i England, Frank Sawyer, introduserte mønstret til store kontroverser blant tørr- og våtfluesvingende aristokrater i det engelske fluefisket.

Markus har tatt flua et lite skritt videre, og laget en halvt flytende klekkervariant av flua.

«Dette er en relativt ny favoritt og er som navnet sier en Pheasant Tail nymfe men med en flytevest av CdC. Den siste turen jeg nettopp kom fra ble PT Emerger en umiddelbar favoritt da vi fisket en Leptophlebia Marginata klekking. Flua slo alle andre mønstre vi prøvde. PT Emerger kommer til å være en av mine favorittfluer i årene som kommer», sier Markus.