Hans van Klinkens råd til vår- og sommerfisket:

EN FLUE ER MER ENN EN KLINKHÅMER FOR HANS VAN KLINKEN

Få fluebindere blir legender, men van Klinken har greid akkurat det. På rekordtid. Klinkhåmer Special er kanskje det eneste moderne fluemønstret som har funnet veien inn i alle tørrfluebokser over hele verden.  Neste år fyller Klinkhåmer 25 år. Nå gir Hans van Klinken sine beste tips til vår- og sommerfisket her på rakkenes.com.

Dette er den første artikkelen i en serie om vår- og sommerfisket. Vi  har snakket med eksperter, legender og godtfolk fra Skandinavia og Europa som gir oss inspirasjon til å binde og fiske med fluer.

Først ut er Hans van Klinken, opphavsmannen til blant annet Klinkhåmer Special. Men selv han, fluenes mann, mener at det skal mer til enn en god flue for å fange fisk:

“Hvis du ikke trua på flua di, blir det mye vanskeligere å fange storfisken”, sier den karismatiske fluebinderen til rakkenes.com.

Alle fluefiskere har sine favorittmønstre, fluer vi griper etter når livet blir vanskelig ved elva og når de nye mønstrene fra kalde vinterkvelder ikke leverer som forutsatt.

Men hvilke er disse favorittfluene, og hvorfor velger vi dem selv når vi står på kastehold av en sky ørret?

Nysgjerringper fra Harskamp

Hans van Klinken er en omreisende fluefisker fra Harskamp, en liten times kjøring øst for Amsterdam. En nysgjerrig og kreativ flueboms som alltid er på fisketur. Enten fysisk, eller så i sjel og tanke. På sine tallrike reiser rundt i verden har han alltid fluestanga med, på let etter farvann eller etter arrangementer hvor han kan dele av sine erfaringer.

Hans van Klinken har brukt et liv på å reise med fluestang og bindestikke.

KLINKHÅMER SPECIAL – IDEEN OG GRUNNMØNSTRET

Klinkhåmer Special 2.0 – Hans van Klinkens videreutvikling av sin egen klekker (Foto: Hans van Klinken)

Klinkhåmer Special 2.0

Hans van Klinken har et helt spesielt forhold til Skandinavia. Det var nemlig hit han kom først på sine reiser, som sekstenårig og uerfaren fisker. Alene satte han nesen fra kontinentet og nordover til den skandinaviske halvøyen for å søke lykken langs elver og vann.

Her oppe, blant kreative svenske fluebindere og ved bredden av Glomma, kom etterhvert ideen og innsikten som senere skulle bli fødselshjelperen til Klinkhåmer Special.

Klinkhåmer er et grunnmønster for innsekter i klekkefasen. Vi har ideene til van Klinken i flueboksene våre alle sammen. Enten som en variant av flua til Hans, eller bundet akkurat slik han gjør det.

Klinkhåmer Special har rett og slett blitt en standard klekker for fluefiskere verden over.

Men det var svenske Kenneth Bostrøms geniale vårflue, Rackelhanen, som fikk hjernen til van Klinken til å gå i spinn. Rackelhanen, ekspresjonistisk og med et ukonvensjonelt design og materialvalg, åpnet flua opp nye dører for van Klinken. Rackhelhanen katalysatoren og døråpneren til en ny verden av ideer for Hans van Klinken.

På den tiden fantes det få dyptflytende tørre klekkermønstre, men ingen bundet etter tankene fra en paradun. De fleste var bundet på rett krok. Få hadde sett for seg muligheten å bruke et parallelt hackle på en kurvet krok.

Det var på Kvennan Camping ved Glommas elvebredder at Klinkhåmer Special møtte en harrkjeft for første gang.

«Jeg  var 28 år og fisket med min egen flue, Klinkhåmer Special, for første gang den 27. juni 1984», forteller han entusiastisk.

«Kenneth Bostrøms mønster, Rackelhanen, fikk meg til å løsrive meg fra gamle tradisjoner. Da jeg så flua ble det plutselig lovlig også for meg å gå ut av boksen, tenke utradisjonelt. Jeg lurer noen ganger på hvordan mitt fluefiske ville ha vært om jeg ikke hadde oppdaget Rackelhanen», forteller han.

Vi skal ikke dvele mer med Klinkhåmeren i denne artikkelen. Men, er du interessert i å lese hele historien og samtidig lære hvordan du egentlig binder en KlinkhåMer, se på Hans Weilenmans fantastiske webside – The Fly Tiers Page. Her finner du Hans van Klinkens egen artikkel og instruksjoner.

Van Klinken skriver bok

I 2019 er det dags for jubileum. Siden starten i Glomma i 1984 må  Klinkhåmer Special svare for 25 år med adskillige storfisk. I fluefiskets historie er 25 år kort tid, men på grunn av utbredelsen og effektiviteten til flua føles det som the Klink har vært med oss i et helt liv.

Van Klinken forteller at jubileet vil bli markert med en bok han skriver sammen med sin gode venn Leon Links, som ble verdenskjent da han ga ut bestselgeren «Tying flies with CdC». «Boka kommer til å fokusere på tørrfluer og hvordan jeg mener de bør bindes og fiskes. Mange av mønstrene som presenteres ble utviklet i Skandinavia på 1980 og 1990-tallet», sier van Klinken.

Boka blir omfattende. De to fiskebrødrene skriver hver sine kapitler, men noen få skriver de sammen.

«Akkurat nå har vi skrevet 340 sider, men det gjenstår fortsatt seks kapitler», gliser den glade hollender.

Planen er å ferdigstille og utgi boka i 2019 – 25 år etter fødselen til Klinkhåmer Special.

HANS VAN KLINKEN – HVA KJENNETEGNER EN GOD FISKEFLUE

The Remerger er Hans van Klinkens favoritt i inn- og utos.

Hans van Klinken Remerger

Når du er en levende legende, og en sann venn av Skandinavia, er det opplagt at rakkenes.com inviterer Hans van Klinken for å dele hans ideer om de beste fluemønstrene for vår- og sommerfiske i Skandinavia.

«For meg er en god flue en som er konstruert for å vare lenge. Tørrflua må flyte godt og lenge. De må også være lette å se på vannet, og så må de flyte akkurat slik oppfinneren av flua mente den skulle flyte, sier han og understreker betydningen av en god krok som bærer mønstret og tåler tyngden av en real ørret.

«Det må være en perfekt harmoni mellom kroken og materialene. Tørrfluer må flyte godt og presentere de vitale triggerne på en god måte. Våtfluer må være bevegelige. Jeg like dårlig nymfer og streamere med stive bein og urørlige haler. Og husk, fiskefluer skal ikke være med på en skjønnhetskonkuranse. De skal fange fisk», sier han.

De som har fulgt van Klinken kan ikke ha unngått å ha lagt merke til de robuste parachute hacklene han binder på fluene. Van Klinkens forteller at hans klare konklusjon er at robuste og stygge parachute hackler fanger mer fisk enn vakre harmoniske fallskjermer.

Og selvsagt, en god fiskeflue fanger fisk, men i tillegg til det kan de være triggere for å få en motvillig ørret inn i foringsmodus.

«En god flue greier å friste fisk, selv når det ikke klekker noe særlig i elva. Klinkhåmer har nettopp den egenskapen. Jeg tror det er en av grunnene til at flua har blitt så populær», sier Hans van Klinken.

Og akkurat det har vi på rakkenes.com erfart mange ganger. Senest sommeren 2017 under et par dagers fiskemaraton i Atna. Etter å ha kastet i et par døgn på motvillig fisk, var det en Klinkhåmer (Klinkhåmer 2.0 – se bildet over) som løste gåten for oss. Se for eksempel filmen Ten Rivers Trip Ep02 – start å se på ca 19:35.

«En siste subtil, men viktig egenskap, til en god fiskeflue er at du som fisker har troen på den. Har du ikke trua på flua, blir det mye vanskeligere å fange storfisken», smiler van Klinken.

Flua er avgjørende i fisket

I sin legendariske bok «Selective Trout» lanserte Dough Swisher «selektiv ørret» hypotesen: At i gitte situasjoner blir fisken selektiv på det som klekker. Den tar ikke annet. I slike situasjoner hevder Swisher og hans kollega Richards at det meste koker ned til imitasjonen du har på fortommen. Hypotesen deres startet det som trolig er fluefiskehistoriens lengste diskusjon: Er det flua eller presentasjonen som er viktigst?

Van Klinken tror fjellstøtt på fluene, og han trekker fram en historie fra en reise hvor han fisket tropisk. I 2010 fisket han for Grand Slam (å fange en Bonefish, Tarpon og Permit på en og samme dag). På kastehold av en stor Permit, la han ut snøret. Kastet og presentasjonen var alt annet enn perfekt, men da flua deiset i vannet skjøt Permiten fart mot flua fra seks-sju meters hold. Rett mot den dårlig presenterte flua.

«Dette er grunnen til at jeg har så stor tro på fluene mine. Jeg er ikke en super kaster, så jeg må stole mer på fluene enn på kastet og presentasjonen», forteller den erfare fluefiskeren.

NI FAVORITTER TIL VÅR- OG SOMMERFISKET

Her er Hans van Klinkens viktigste tørr- og  våtfluer for vår- og sommerfisket i Skandinavia.

Noen ganger er valget av rett flue et mareritt. Vi klarer ikke å knekke koden, eller finne den flua som får ørreten til å ta. Derfor har vi favorittfluer som vi griper etter når tvilen og frustrasjonen kommer snikende. Men hva med ekspertene, har de slike fluer og hvilke er i så fall det?

Hans van Klinken er tydelig på hvordan hans flueboks ser ut gjennom vår- og sommerfisket.

Selvsagt ligger Klinkhåmer Special der i ulike varianter, men også den tunge nymfa The Leadhead er blant hans absolutte favoritter. Disse to fluene er Hans van Klinkens viktigeste.

Men i flueboksen finner du flere av hans egne mønstre: Caseless Caddis, Once and Away, The Para Poly Sedge, hans spesielle maur, the Culard, Remerger og streameren the Demon. Alle disse ligger strategisk plassert i flueboksen og alle mønstrene er Hans van Klinkens.

«Jeg har alltid disse fluene med meg når jeg fisker om våren og sommeren. Jeg bruker kun mine egne mønstre, med mindre en god fiskekompis overbeviser meg å prøve et nytt mønster», avslutter Hans van Klinken.

SLIK FISKER DU HANS VAN KLINKENS FLUER

Du kjenner kanskje til fluene til Hans van Klinken, men kjenner kanskje ikke til hvordan han mener de skal fiskes. Han har bundet dem til spesielle forhold og vann. Det er ingen rett fram øvelse å velge fluer. Som alle andre fluer krever også Hans van Klinkens fluer grunnleggende kunnskap om innsektslivet i elva, værets betydning og strømforholdene i elva.

“Alle fluene mine har sin egen historie og begrunnelse”, sier den legendariske fluebinderen fra Harsenkamp i Nederland.

  • Klinkhåmer Special

    “Jeg bruker alltid flua i turbulent vann og i matestrømmer. Den er perfekt når det ikke er klekkinger eller vakende fisk”, sier van Klinken.

  • The Leadhead

    “Denne flua bruker jeg når jeg må komme meg raskt langt ned for å få presentert flua”

  • The Caseless Caddis

    “Denne nymfa bruker jeg mellom vannvekster”

  • The Once and Away

    “Dette er en flue som er perfekt for stillevann og sakteflytende elver”

  • The Para Poly Sedge

    “Flua er skapt for de dagene når voksne vårfluer leker i vannfilmen”

  • The Ants

    “Bruker dem som vanlige maur, det vil si på vindfulle og solrike dager. Ofte smart rett etter et regnskyll”

  • The Culard

    “En flue som er et godt alternativ seint på sommeren når de små døgnfluene klekker”

  • The Remerger

    “Denne er fin i inn- og utos”

  • The Once and Away

    “The Demon bruker jeg på kveldene når jeg vil fiske stor ørret.”