DANICAEN I TRYSIL BLÅSER BORT

To ganger hvert år invaderes Trysil av dansker. På vinteren kommer skituristene, og i slutten av juni kommer den fantastiske Ephemera Danica.

Jeg og pappa har et felles prosjekt: Ten Rivers Trip. Hver sommer skal vi fiske i ti elver, hvor kun fem får lov til å være gamle favoritter. Fem elver, eller vann, må være nye. I år er vi på en tre uker lang fisketur med mange nye spennende vassdrag.

Første uka av årets Ten Rivers Trip  (#10RiversTrip på Instagram) har vært vanskelig for meg. Jeg sleit lenge med dårlig kroking og for tidlige tilslag. Elendigheten varte rundt fem dager, men mot slutten av den første uka løsna det. Endelig satt den første ørreten rett over kiloen. Pappa derimot hadde veldig bra start på Ten Rivers Trip. Først med en kanonstart i Rena og så oppfølging med fin kilosfisk og mye rett under i favorittelva vår i Trysil.

Men til tross for dårlig kroking, har Ten Rivers Trip i år startet bedre enn noen sinne.  Til tross for mye vind, har vi fått mye fin fisk og mange fine turer. Så langt har vi fisket i Trysil området og i Rena. De plassene vi vanligvis fisker i Trysil har fått stå uberørt fra vår side på grunn av alt for mye vind. Når vinden endelig løyet, har klekkinga vært dårlig.

Danicaen i Trysil er alltid til å stole på. Den vakre ”dansken” klekker regelmessig og til samme tid hvert år. Den starter først lengst sør i elva (ved svenskegrensen) og flytter seg gradvis nordover.  Det er ikke uvanlig at klekkeingen varer to til tre uker de forskjellige stedene i elva. Dette har stemt alle årene unntatt i år. Vinden har rett og slett blåst ”danskene” av elva, og gitt et vanskelig fiske.

Vi fisker mest i Trysilelva Nord. Så langt i år har vi vært der to ganger, og kun sett noen sporadiske Danicaer. Siste gang var den 1.juli. Da telte vi rundt 12 Danicaer i løpet av en formiddag og tidlig ettermiddag.

Vi mista fort trua, så vi reiste ganske kjapt ned igjen til ei lita elv på hjemveien. Vi fikk høre fra vår venn Eric Byh, som holdt ut litt lenger enn oss, at klekkingen begynte for fult mot kvelden. Etter hva jeg kan forstå, så startet dermed Danica-sesongen i Trysilelva Nord akkurat den ettermiddagen.

Gøy at vi fikk høre om danskenes ankomst av den hyggelige svensken. Les forøvrig bloggen til Eric her

Dette var jo bare positivt. Men når vi tar en titt på værmeldingen for de kommende dagene så ser vi at vindkuler på 6-11 m/s de neste dagene kommer til å blåse danske av elva nok en gang.

Det har blåst bikkjer og katter de siste dagene, men det ser ut til at vinden er i ferd med å løye. Torsdag 6. juli ser alt perfekt ut, men dagene etter ser fortsatt veldig ustabile ut Men, vi vet jo at meterologene kan ta feil. Det kan vi jo håpe!

Men det ser ut til at at vinden er i ferd med å ødelegge for en ordentlig Danica klekking i år.

VÆRET I TRYSILELVA NORD NESTE NI DAGER

Danicaen i Trysil

Vi skal nå lete etter noen nye elver lenger nord i Hedmark og Oppland før vi reiser tilbake til basen på Vilusæter (Trysil). Selvsagt må vi ta en liten tur til Rena før årets Ten Rivers Trip er over.

Så får vi se hva de siste ukene har å tilby av klekkinger, fisk og vær.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *