JEG FLYTTER TIL TRØNDELAG!

Jeg har i bestemt meg for å flytte hjemmefra. Til sommeren setter jeg meg på toget og flytter til Trøndelag for å gå på landsfiskelinja i Grong.

Sportsfiskelandslinja er en studieretning ved Grong Videregående skole hvor de legger vekt på fiske – alt fra tørrfluefiske i elv til fiske i havet. Siden jeg var på jakt etter en skole som kunne gi meg generell studiekompetanse, var sportsfiskelinja midt i blinken for meg.

Valget var ikke vanskelig å ta når jeg først skulle søke, ingen ting er vel bedre en å drive med hobbyen sin mens man er på skolen. Jeg hørte om denne skolen når jeg var 13 år, og som en ivrig fluefisker hadde jeg allerede da bestemt meg.

Jeg valgte denne linja fordi jeg elsker å fiske og fordi jeg har lyst til å utforske fluefiske enda mer. Det som er ekstra spennende er at jeg kanskje kan få muligheten til å finne meg en jobb eller høyere utdannelse innenfor fiske og naturbruk.

Grong er også interessant på grunn av lakseelva Namsen og tradisjonene i Trøndelag rundt laksefiske. Jeg har lenge hatt lyst til å lære mer om dette fisket og  være med på å redde villaksen.

Trøndelag har mange spennende elver og vann som er helt ukjente for meg. Som regel fisker vi i Trysil traktene, Rena og oppover mot Røros. Dette er områder jeg kjenner godt. Selv om det blir spesielt å ikke tilbringe like mye tid der, blir det vanvittig kult å bruke mer tid til å bli kjent med vassdragene rundt Grong og i Trøndelag.

«Hjemmeelva» mi kommer til å bli Namsen, rett og slett fordi den er kun et steinkast unna skolen og hybelen hvor jeg skal bo. Men i Namsen er det mest laks (i alle fall i nedre deler). Namsen er en av våre beste lakseelver. Jeg husker godt pappas advarsler for noen år siden: «De fleste ørretfiskere som prøver laksefiske blir paralysert og kommer seg ikke tilbake til ørretelva», sa han.

Jeg lo mest da han sa det (han ville sikkert ikke at jeg skulle flytte 700 kilometer fra Jessheim), men kjenner at det skal bli utrolig spennende å stå med en to-hånds å kaste på laks som går opp i Namsen.

Hjertet mitt ligger i tørrfluefiske etter ørret. Men, hjertet mitt er stort og har plass til laksefiske også.

At jeg skal oppdage Trøndelag og fluefiske i den landsdelen, betyr også at Ten Rivers Trip flytter nordover. For de som ikke kjenner konseptet, er Ten Rivers Trip noen fiskeregler jeg og pappa har laget for å gjøre fluefisket litt mer utfordrende (sjekk ut filmene våre som ligger på YouTube kanalen).

Ten Rivers Trip har vært en stor påvirkning på valget mitt, fordi hele Ten Rivers Trip prosjektet går jo ut på å utforske elver i Norge og få brukt mulighetene som ligger rett utenfor stuedøra til oss nordmenn. Dette har ført til at fluefisket har blitt til mye mer enn bare fiskeopplevelsen. Det har blitt et prosjekt og en besettelse.

Jeg mener vi har de fiskemulighetene vi treger her hjemme i Norge. Jeg har aldri helt forstått behovet for å reise utenlands for å fiske når vi har verdens vakreste natur og vassdrag.

Jeg synes at flere burde bli flinkere til å utnytte de mulighetene vi har i Norge. Vi fluefiskere er jo stort sett det, men det er plass til mange flere fiskere. Når jeg reiser til Grong er det i et håp om at jeg kan være med på å bidra til at flere blir interessert i fisking.