BAETIS RHODANI I RENA ER ET EVENTYR

Bare navnet Baetis Rhodani er nok til å få den hele og fulle oppmerksomheten fra en fluefisker. Men hva med Baetis Rhodani i Rena?

Jeg sier Rena, og du tenker ganske sikkert på på vårflueklekkinger, Aurivilli og stor fisk! Baetis Rhodani i Rena har ufortjent kommet i skyggen av de andre klekkingene. Våren og forsommeren kan by på et eldorado når Norges vanligste døgnflue klekker.

Jeg holder for det meste til i Trysil, men om våren og høsten liker jeg å gå langs Renas bredder. I disse dager, på forsommeren, er det Baetis Rhodani i Rena som får meg til å bytte ut Trysilelvas spennende områder, med kanskje Norges beste og vanskeligste elv for fluefiskere.  Den lokker stor fisk til overflaten, og kan gi et fiske helt utenom det vanlige. Uansett er Rhodanien den første sjansen du får hvert år til å fiske med tørt i elv.

Her er en film fra pinsehelga 2017 om noen av de første dagene med Baetis Rhodani klekkingene som ga godt tørrfluefiske i Rena.

Rena er en næringsrik elv. Mye mat og god elevforvaltning har skapt et sjeldent attraktivt spiskammer for ørret og harr. Med unntak av Ephemera Danica, byr elvebiotopen på store forekomster av de fleste «gode» fluene hvis klekkinger gir et godt fiske.

I år startet Rhodani-fisket for alvor i pinsehelga. Muligens litt senere enn normalt, men dog godt innenfor den perioden vi forventer gode klekkinger av Baetis Rhodani i Rena. Bortsett fra vanntemperatur og vannstand, var forholdene optimale i pinsen for Baetis Rhodani. Det var grått og det regnet akkurat så mye at “møkkaværsflua” fant det for godt å dukke opp.

Men elva er sær og klekkingene ofte begrenset til mindre partier av elva. Klekkingene i pinsen var stedsbestemte. Ikke alle steder i elva var det like godt fiske. Klekkingene i Rena er kjente for å være lokale og ofte begrensede til mindre partier om gangen. Rena er en slik elv hvor det lønner seg å fiske mye. Den skjuler mange hemmeligheter og standplasser for stor fisk. Med tiden lærer du deg også hvor du skal lete etter de gode klekkingene.

TIPS TIL GODT FISKE I RENA

Alle fluefiskere har sine beste tips, men ikke alle deles. Her er noen gode råd for deg som ønsker å fiske ørret og harr i Renaelva.

  • Elva er brådjup og vanskelig å vade i. Du trenger heller ikke vade, siden stor fisk ofte skjuler seg bak stein og under busker og trær langs land.
  • Opp- og nedstrøms fiske er effektivt. Vær forsiktig – fisken er var!
  • For å komme ut i elva med flua, må du beherske vann- og spesialkast. Men, du kan fint fiske i elva selv om du ikke er like god som Andre Brun til å vannkaste. Mulighetene ligger langs land, om du er forsiktig.
  • Jeg foretrekker å fiske med en standard fallskjermflue, størrelse 14 nå på forsommeren. Når flua klekker på høsten, går jeg ned en krokstørrelse. Parachute-flua funker stort sett alltid.
  • Alternativ flue er en comparadun eller en sparkle dun. Fungerer fint fordi den presenterer en klar og tydelig kroppsprofil, som spesielt var ørret kikker etter.
  • Jeg fisker ikke med klekkere. Baetis Rhodani i Rena, som i mange andre elver, kryper raskt ut av nymeskallet og sitter ofte lenge på vannet. Fisken blir fort selektiv på voksne innsekter (imago).
  • Ta en tur innom Lars og Anita på fluefiskecampen Deset når du er sulten, trenger utstyr eller et godt råd. Det lønner seg på mange måter. Sjekk ut nettsiden til Rena Fiskecamp her.

Les også denne artikkelen og se bilder fra Baetis klekkingene i Rena (på engelsk)

SE VAKFESTEN FRA RENA

Baetis Rhodani i Rena gir gode forhold for tørrfluefiskeren. Se den korte filmen med Harr og vakfest fra Rena den 11. juni 2017.